Suomenkielellä maailmalla

Finntown News

Susanna Suhonen on suomalainen kirjoittajamme, joka perehdyttää lukijoitamme perinteisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin.

Text Box: FINNTOWN

Levottomat jalat—Restless legs

 

Öinen kiirastuli, muurahaisparaati jaloissa, polte alaraajoissa –puhutaan levottomat jalat oireyhtymästä. Yllättävän usea (n.5%) kärsii levottomista jaloista ja se onkin selkeästi alidiagnosoitu jalkojen epämiellyttävä hermostollinen virhetila. Tuntemukset ovat mm. alaraajoissa sekä toisinaan myös käsivarsissa ja kämmenissä ilmenevää epämiellyttävää painon, pistelyn ja kuumotuksen tunnetta.

 

Jalkojen liikutteleminen helpottaa tuntemuksia, mutta koska nukkuessa ihminen ei liikuta jalkojaan, häiritsee oireet eniten juuri yöllä. Tämän vuoksi henkilön kärsiessä levottomista jaloista, hän väsyy ja stressaantuu hyvin helposti. Väsymys, unen katkonaisuus ja puute ovatkin monelle pääsyy mennä lääkärin luo apua hakemaan.

 

Jokainen on varmasti joskus kärsinyt alaraajojen väsyessä kuumotuksesta ja turvotuksesta jaloissaan. Kuitenkin hyvin pian, jalkojen rentoutuessa ja verenkierron kohentuessa nämä oireet häviävät. Edellä mainitut tuntemukset ovat juuri niitä, joista varsinaisessa levottomissa jaloissakin on kyse. Levottomat jalat oireyhtymälle on määritelty selkeät oireet, joiden tulee täyttyä, että voidaan puhua varsinaisista levottomista jaloista eikä vain väsyneistä jaloista.

 

Oireet

Levottomien jalkojen oireita ovat iltaisin ja öisin esiintyvä kuumotus ja kihelmöinti jaloissa sekä jalkojen liikkeiden levottomuus. Oireet häviävät liikuttaessa jalkoja. Muita ns. sekundäärisiä oireita ovat väsymys ja uupumus päivällä (johtuu unen puutteesta), ei poikkeavia neurologisia tutkimuslöydöksiä ja taudin kehittymiskuva. Oireet alkavat usein jaksoittaisina ja ne muuttuvat pikku hiljaa pysyviksi.

 

Yleensä oireet alkavat vasta parinkymmenen ikävuoden jälkeen, mutta myös nuoremmilla oireita ilmenee. Yleisintä oireyhtymä on yli 40-vuotiailla, mutta varsin usein raskausaikana nuoremmilla naisilla voi esiintyä levottomia jalkoja. Ja vaikka ei voida puhua puhtaasti perinnöllisestä taipumuksesta, voidaan silti puhua ”sukuviasta”.

 

Se mistä tuntemukset johtuvat on keskushermostoperäistä. Levottomista jaloista kärsivällä on keskushermostossa tietyn välittäjäaineen vajaus. Levottomat jalat eivät yleensä ”ilmaannu” henkilölle yksin vaan se on usein kytköksissä tiettyihin sairauksiin kuten munuaisten vajaatoimintaan ja diabetekseen. On kuitenkin muistettava, että levottomat jalat voi olla myös ns. itsenäinen sairaus.

 

Hoito

 

Klassinen hieronta, lämpö tai vilvoittelu eivät juurikaan helpota vaivaa. Ainoat omahoitokeinot ovat venyttely ja jalkojen liikuttelu. Siksi öiden lisäksi myös pitkillä lentomatkoilla on suositeltavaa käyttää lentosukkia ja jumpata jalkoja tuntemusten ehkäisemiseksi. Venyttelyn avulla taataan verenkierron sujuvuus ja estetään ns. hermopinteet.

 

Lääkkeillä voidaan lievittää oireita ja niistä kannattaakin neuvotella oman lääkärin kanssa. Tänä päivänä lääkkeitä levottomiin jalkoihin on olemassa! Myös hermorata/akuhieronnoista, magnesiumista ja raudasta on moni saanut avun levottomiin jalkoihinsa. On muistettava, että liikunta auttaa vaivaan, mutta juuri ennen nukkumaan menoa on syytä unohtaa liikunta, kahvittelut, tupakka ja alkoholi ja antaa jalkojen rentoutua näin mielikin pääsee rentoutumaan unten maille.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saturday, June 10, 2006

11/06