Suomenkielellä maailmalla

Finntown News

Susanna Suhonen on suomalainen kirjoittajamme, joka perehdyttää lukijoitamme perinteisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin.

Text Box: FINNTOWN

Hyvää matkaa Yhdysvaltoihin!

 

Amerikka on monien haaveiden maa, samoin monien mahdollisuuksien. Matkailijoita Amerikan Yhdysvallat ovat kiinnostaneet kautta aikojen. Ensimmäisenä eurooppalaisena matkailijana Amerikkaan seilailija Atlantin yli Kristoffer Kolumbus. Hän ihastui maahan ja tekikin useita matkoja Euroopan ja Amerikan välillä. Voidaankin sanoa, että ensimmäiset kestävät matkailusuhteet Atlantin yli loi juuri Kolumbus. Paljon on kuitenkin muuttunut sitten vuoden 1492 ja Kristoffer Kolumbuksen. Enää matkoja ei tehdä henkensä kaupalla, useiden kuukausien pituisine merimatkoineen. Nykyään matkustaminen Yhdysvaltoihin on helppoa, mutta edelleen ihmismieltä kiehtovan ihanaa. Suomesta tehtiin vuonna 2006 hieman vajaa 4000 valmismatkaa Yhdysvaltoihin. Omatoimisesti lentävien määrä on suurempi.

 

Haastattelin Suomen Matkatoimisto Oy:n myyntipäällikköä Ari Huuskosta. Ari Huuskonen on työskennellyt matkailun eri tehtävissä vuodesta 1990 ja SMT:n palveluksessa reilut 11 vuotta. Hänen avustuksellaan perehdymme nyt siihen miksi Yhdysvallat on erinomainen matkailukohde. Häneltä saamme myös tarpeellisia neuvoja ja monikäyttöisiä matkailuniksejä.

 

Kohde tutuksi ennen matkaa

Ennen kuin ryntää ostamaan lentoja Yhdysvaltoihin, on syytä muistaa muutama asia. ”Yhdysvallat on suuri ja monikulttuurinen maa, myös maantieteelliset ja ilmastolliset erot ovat merkittäviä. On suositeltavaa tutustua valitsemaansa matkakohteeseen etukäteen esim. opaskirjojen tai internetin välityksellä. Tutustu myös tapakulttuuriin. Mieti ennakkoon, mitä odotat matkaltasi ja mihin haluat tutustua tai mitä haluat tehdä. Harkitessasi kiertomatkaa mieti, vuokraatko mieluummin auton vai aiotko käyttää julkisia liikenneyhteyksiä. Tarkista aikataulut ja yhteydet”, neuvoo SMT:n myyntipäällikkö Ari Huuskonen.

 

Hyvissä ajoin ennen matkaa pitää tarkistaa passi-, viisumi-, turva- ja matkatavaramääräykset. Ne poikkeavat osin eurooppalaisista käytännöistä. Pohjois-Amerikkaan alle kolmeksi kuukaudeksi eli alle 90 päiväksi turistimatkalle matkustava Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia, jos hänellä on nykyisten ehtojen mukainen voimassaoleva passi. Tarkempia tietoja Yhdysvaltain passi- ja viisumimääräyksistä saa konsulaatin nettisivuilta http://www.usembassy.fi/ Passin ja viisumin lisäksi tulee varmistaa luottokortin ja vakuutuksen voimassaolo.

 

Matkustaja täyttää lentokoneessa saatavan maahantulolomakkeen ja tulliselvityksen maahantuloviranomaisia varten. Yhdysvaltoihin saapuessa matkustajat rekisteröidään digitaaliseen rekisteriin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki Amerikkaan saapuvat ja sieltä lähtevät matkustajat rekisteröidään valokuvin ja sormenjäljin. Ari Huuskonen muistuttaa matkustajia siitä, että matkatoimistovirkailijat auttavat mielellään selvittämään käytännön asioita kuten koneen vaihtamista tai muita askarruttamaan jääneitä matkaan liittyviä asioita.

 

Auton vuokraaminen

Jollei kyseessä ole täysin valmismatka kannattaa vuokrata auto. Yhdysvalloissa taajamat, tieverkosto ja palvelut on suunniteltu autoilijan ehdoilla”, kertoo Huuskonen.  Ihan ensimmäistä vastaantulevaa vaihtoehtoa ei kannata ottaa suinpäin, sillä hinnat ja kokonaisuus vaihtelevat hurjasti. ”Perushinnan lisäksi on osavaltioverot, liikevaihtovero, kolari- ja varkausvakuutus, kolmannen osapuolen vakuutus, mahdollinen mailihinta (ajomatkan pituus) sekä vuokra-ajan kesto. Järkevintä on valita vuokraamo, jolla on selkeä kokonaishinta sisältäen rajoittamattoman mailimäärän ja kaikki pakolliset vakuutukset, jolloin vältytään yllätyksiltä autoa palautettaessa”, opastaa Huuskonen autonvuokraamiseen liittyvistä kommervenkeista. Ja innokkaalle automatkaajalle pieni vinkki. ”Miltä kuulostaisi "Route 66" tai "Highway Number One"? Matkaa voi taittaa myös moottoripyörällä, jos auto tuntuu liian sovinnaiselta”, vinkkaa Huuskonen.

 

Lisämaksusta saa erinäisiä lisävarusteita kuten navigointipaikantimen (suositeltavaa). Joissakin autovuokraamoissa on mahdollista tehdä sopimus, jossa auton voi jättää vaikka toiseen osavaltioon.

Autonvuokrausta varten tarvitaan ehdottomasti kansainvälinen luottokortti takuumaksua varten. SMT:n Ari Huuskonen sanoo, että olisi suositeltavaa hankkia suomalaisen ajokortin englanninkielinen käännös eli nk. "kansainvälinen ajokortti", jonka saa pientä maksua vastaan Autoliitosta. Tämä kuitenkin on vain suositus ei pakko. Hänen mukaansa on parasta vuokrata auto etukäteen jo Suomesta käsin. Tämä onnistuu matkatoimistossa tai kansainvälisessä autovuokraamossa.


Kaikki kuitenkaan eivät halua tai voi ajaa itse ja siksipä valmiita retkiä ja reissuja on tarjolla pilvin pimein. Kannattaa kysyä oman hotellinsa vastaanotosta vaihtoehtoja. ”Suurimmat järjestäjät ovat ATI ja Travalco, joiden tuotteita voi ostaa matkatoimistoista myös Suomessa. Omatoimisesti kiertely onnistuu vaikkapa Greyhoundin pikavuoroilla tai Amtrakin junilla”, kertoo Huuskonen.

 

Yhdysvallat  - monien mahdollisuuksien maa

Kysyessäni Ari Huuskoselta miksi hän suosittelisi Yhdysvaltoja matkakohteeksi ja mikä siinä kiehtoo, hän totesi, että Yhdysvallat on matkakohteena oikea aarreaitta, sillä maasta löytyy jokaiselle jotakin. Myös se, että maailmankuulujen suurkaupunkien, kuten New York, Miami, Chicago, San Francisco, New Orleans, Los Angeles tai Boston, tarjonta kattaa niin kulttuurin-, ostosten-, nähtävyyksien-, makuelämysten-, aktiviteettien tai tapahtumiennälkäisen matkailijan toiveet ja toisin kuin moniin muihin kohteisiin Yhdysvaltoihin otollinen aika matkustaa on vuodenajasta riippumatonta.

 

Maan ollessa niin valtavan suuri, vaihtoehtoja löytyy varmasti kaikkien makuun. Yhdysvalloissa viihtyvät sekä perheet että rantalomailijat, sillä merenrantaa ja lomakohteita elämyksineen on sekä Atlantin, Karibian ja Tyynen meren rannikoilla. Appalakkien ja Kalliovuorten suurissa luonnonpuistoissa kokee kasviston ja eläimistön monipuolisuuden, onpa siellä myös laskettelukeskuksia ja mahdollisuudet monien muidenkin lajien harrastamiseen, esim. patikointi. Pohjoisten osavaltioiden, kuten Michiganin metsä- ja järvialueet muistuttavat olosuhteiltaan ja ilmastoltaan Suomea.

 

Jollei valkoiset hanget ja erämeininki kiinnosta kannattaa kokeilla miltä vaikuttaisi vaikkapa latino-fiilis Pohjois-Kaliforniassa. Tästä Yhdysvaltojen osasta löytyy maittavat meksikolaisruuat ja -tunnelma. Pohjois-Kaliforniassa matkatessa kannattaa myös tutustua valtaisiin ja mehukkaan raikkaisiin viiniviljelmiin.

Suomalaisille televisiosarja Dallasin välityksellä ”tutuksi” paikaksi tullut Teksas, kutsuu luokseen ne, jotka nauttivat heinäpaaleista, stetsoneista ja ranch-tunnelmasta. Keskilännen Teksasista ja Arizonasta löytyy elokuvista tuttu "villi länsi".

 

Suomalaisille loma on usein synonyymi lauseelle lähteä aurinkoon. Näille auringon palvojille ja lämpöä rakastaville ihmisille Yhdysvalloista löytyvät Florida ja Havaiji. ”Molemmat matkailukohteista ovat trooppisia alueita, jonne kylmää talvea paetaan Eurooppaan myöten” toteaa Huuskonen.  Yhä suositumpaa suomalaisten keskuudessa ovat myös Karibian-risteilyt luksusristeilyaluksella. Laivoista kiinnostuneille tiedoksi, että mahtavalla Mississippi-joella järjestetään edelleen verkkaisia jokiristeilyjä.

Lapsiperheiden ja lapsenmielisten lomaparatiisit vesi- tai huvipuistoja sekä tiedekeskuksia löytyy lähes kaikissa osavaltioissa. Huuskosen mukaan kuuluisimpia ovat Disney World, Cape Canaveralin avaruuskeskus tai San Diegon Meriakvaario puhumattakaan Six Flags -huvipuistoista, joissa sanotaan olevan maailman huikeimmat vuoristoradat.

 

Alle 400€:lla Amerikkaan?

Se minne, milloin ja kuinka pitkäksi aikaa Yhdysvaltoihin matkustetaan, vaikuttaa suoraan matkan hintaan. ” New Yorkin 6 päivän valmismatka lentoineen, majoituksineen ja opaspalveluineen maksaa noin 1400-1600 euroa hengeltä. Pelkät New Yorkin meno-paluulennot maksavat halvimmillaan jopa vain 400 euroa mutta keskikesän tai joulun aikoihin hinta turistiluokassakin voi kivuta jopa 800-900 euroon”, Huuskonen sanoo esimerkkeinä.

 

Hän kertoo myös, että Suomen Matkatoimiston kautta valmismatkoja saa myös räätälöitynä omien toiveidensa mukaan. Perinteisiä seuramatkatyyppisiä valmismatkoja on tarjolla vain muutamiin kohteisiin (esim. New York), joten räätälöityjen valmismatkojen ja täysin omatoimisten matkojen suosio on suuri. Syynä on toki sekin, että valtavankokoisessa maassa on kohdevalikoimaa paljon ja mieltymykset vaihtelevat.

 

Tänä päivänä Finnair lentää suoria reittilentoja Helsingistä New Yorkiin ja kesäisin Bostoniin. Mutta lentojen saanti Yhdysvaltoihin ei ole ongelma, sillä konetta vaihtamalla yhteyksiä löytyy satoja erilaisia.


Jos Yhdysvaltoihin matkustaminen houkuttelee niin SMT:n myyntipäällikkö Ari Huuskonen vinkkaa, että tammikuussa ovat myynnissä monet tarjouslennot matkamessujen tuudittamana. ”Mitä aikaisemmin varaa, sen varmemmin saa edullisen hinnan. Ympäri vuoden Suomen Matkatoimiston valmismatkatarjonnassa on Etumatkojen opastetut New Yorkin 6 päivän matkat sekä erilaiset, räätälöidyt omatoimipaketit. Miamista alkavat Karibian-risteilyt ovat erittäin suosittuja samoin kuin lento-auto –paketit eri puolille Yhdysvaltoja. Opastetuista, kansainvälisistä bussikiertomatkoista on saatu hyvää palautetta” hän lisää.

 

Jos valmismatkat eivät kiinnosta SMT myy kaikkien IATA-lentoyhtiöiden lentolippuja joka puolelle maailmaa, myös Yhdysvaltoihin. Hinnat ja aikataulut sekä matkavinkit saa kätevästi yhdestä paikasta. Samalla hoituvat vaivatta myös tarvittavat majoitukset tai vaikkapa autonvuokraus.

 

”Yhdysvalloissa on yli 50 osavaltiota, useita aika-, ilmasto- ja maantieteellisiä vyöhykkeitä. Olivatpa matkailijan toiveet ja unelmat lähes mitä tahansa, ne voi varmasti täyttää Yhdysvalloissa. Amerikka on monille klassinen "unelmien kohde", jossa pitäisi edes kerran päästä itse käymään. Kaikki siitä puhuvat, kaikkialla se näkyy ja kaikilla on siitä mielipide”, sanoo Ari Huuskonen Suomen Matkatoimistosta.

 

SMT:n 10 ohjetta Yhdysvaltoihin matkustavalle

 

suunnittele matkasi huolella etukäteen - maa ja tarjonta on valtava!

tutustu tapoihin - small talk, hymyile aina, opettele ymmärtämään  "ylisanojen" käyttö, kohteliaisuusfraasit, opettele mailit, paunat ja gallonat

selvitä itsellesi etukäteen hinta- ja tippikulttuuri - verot eivät sisälly hintoihin ja ravintoloissa tippiä odotetaan n. 20%, hienoissa paikoissa jopa 25-30%

amerikkalaiset ovat kuuluisia rentoudestaan ja välittömyydestään – osa puheesta voi olla melko pinnallista ja vailla todellista merkitystä

joissain tilanteissa yhdysvaltalaiset ovat hyvinkin konservatiivisia -opettele erottamaan "casual" ja "formal"

amerikkalaiset ovat hyvin isänmaallisia - vältä "herkkiä" puheenaiheita, kuten uskontoa, politiikkaa tai vertailuja

yksilönvapauden vastapainona on myös yllättävän raskas byrokratia -viranomaisten ohjeita kannattaa noudattaa

maahantulo- ja lähtöprosessi lomakkeineen ja tarkastuksineen on syytä ottaa asiallisesti, pidä hermot kurissa, vaikka jonot olisivat pitkiä tai vaikka et itse olisi vakuuttunut tarkastusten mielekkyydestä, varaa riittävästi aikaa

varmista, että luottokorttisi on voimassa ja mukana matkalla

selvitä uudessa paikassa vaikka hotellin vastaanotosta, missä paikoissa ei ole turvallista liikkua

 

Kuvat:

Susanna Suhonen                                                    

Suomen Matkatoimisto                                         

Stock.XCHNG

 

Saturday, January 27, 2006

2/07